Startpunt van het tuinontwerp was de wens om 's avonds nog op het terras te kunnen zitten. Toen we aan het inmeten waren en een van de opdrachtgevers beneden aan de waterkant stond dacht ik 'zou leuk zijn als je daar op een steiger kon zitten.'
Dat mocht niet dus als het niet beneden kan, dan maken we in de tuin een 'steiger'.
Met een plek om te eten en lekker lui te zitten, genietend van het uitzicht.

zicht vanuit woonkamer

De achtertuin is in 2 nivo's verdeeld waardoor de tuin gevoelsmatig iets verlengd wordt. Het niveauverschil 'breekt' de tuin ook waardoor ie spannender wordt. Nog eens extra versterkt door het schuin weglopend pad. Je zou je op het pad tussen de rietkragen kunnen wanen, op weg naar een vogeluitkijkpunt.
De steiger loopt aan een kant niet helemaal door tot de haag met de buren maar rond weg zodat er ruimte is voor het creeëren van een 'rommelbosje'. Fijn voor vogels en kleine zoogdieren.

Ik heb het uitzicht zoveel mogelijk 'leeg' willen houden dus zijn er geen haagjes of zware heesterpartijen geplaatst die vaak een tuin spannender maken. Deels ook doordat er al veel schaduw in de achtertuin is. Heesterpartijen, bomen maken de schaduw nog zwaarder.

Voor de 'rust' (qua materiaal) loopt er aan de achterkant van het huis ook een houten pad dat eindigt in een makkelijke moestuin-bak. Eventueel kun je hier in de ochtend ook van het zonnetje genieten.

In de zijtuin loopt een pad van grijze kiezelstenen van achteren naar voren. Voor de opsluiting van het pad is een cortenstalen rand gebruikt die ook terugkomt in de randen van de iets verhoogde borders rechts van het pad. Links langs de haag met de buren ligt een groenstrook die de voorkant van het huis 'verbindt' met de bloemrijke groene strook achter in de tuin.

Ter hoogte van het achterste raam staat een bank met een verhoogde 'plantenbak' die ongeveer dezelfde vorm en afmetingen heeft als de verhoging in de woonkamer op diezelfde plek.
 Om zijtuin en voortuin met elkaar te verbinden is gekozen voor een speelse pergola waartegen een druif kan klimmen.

Rondom de tuin evt. een gemengde haag van veldesdoorn, gele kornoelje en liguster, vanaf de voorkant van het huis naar achter langzaam in hoogte oplopend.

Realisatie: december 2017/ april 2018.
Foto's: De Groene Vingers Arnhem

tuintip

Sinds 1 januari 2018 kun je als inwoner van Waterschap Rivierenland, gebruik maken van de subsidieregeling Klimaatactief voor het klimaatbestendig maken van je tuin, huis of straat. Er zijn genoeg maatregelen te bedenken waarmee je je tuin of straat klimaatbestendig kunt maken. Ik denk graag met je mee als je hulp nodig hebt.
Bel me (0617 38 2345) of stuur een mail naar

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren